Τo Schweden Βitter

Το Schweden bitter


Ο Παράκελσος (1493 1541 μ.Χ.), ο μεγάλος αλχημιστής της Αναγέννησης και πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, το 1538 διατύπωσε τη συνταγή «ελιξίριο μακροζωίας». Το αποκάλεσε «καθολική θεραπεία» και υποσχόταν πως όποιος το λάμβανε «θα εναρμόνιζε τις σημαντικότερες λειτουργίες των εσωτερικών του οργάνων και θα ωφελούσε ολόκληρο το σώμα του» προκειμένου να επιτύχει την «επιμήκυνση της διάρκειας της ζωής του».

Δυστυχώς, η αρχική συνταγή χάθηκε ή κλάπηκε και δεν ανακαλύφθηκε παρά 250 χρόνια αργότερα, σε ένα αδημοσίευτο χειρόγραφό του. Οι σουηδοί ιατροί Dr. Urban Hjδrne και Dr. Claus Samst, των οποίων πολλά στοιχεία της ζωής τους δυστυχώς δεν είναι γνωστά, εργάστηκαν πάνω σ’ αυτή τη συνταγή. Ήταν και οι δυο κάτοχοι αυτού του μυστικού μακροβιότητας. Ο πρώτος πέθανε στα 83 του, τρεις φορές παντρεμένος με 26 παιδιά και ο δεύτερος πέθανε σε ηλικία 104 ετών μετά από ένα ατύχημα με το άλογό του. Σε χειρόγραφο του Dr. Samst, εξηγείται σε 46 σημεία, πως αυτό το «ελιξίριο μακροζωίας» τονώνει, αναζωογονεί, προστατεύει και θεραπεύει κάθε ασθένεια.

Τo Schweden Βitter που προφέρεται «σβέντεν μπίτερ» και σημαίνει «σουηδικό πικρό» χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στη Κεντρική Ευρώπη, ενώ ακόμα και σήμερα η αποτελεσματικότητά του κατά πολλών παθήσεων, προκαλεί την αναζήτηση επιστημονικώς του μυστικού, αυτού του βοτανικού μίγματος.

Τo Schweden Βitter είναι ένα προσεκτικά ισορροπημένο μίγμα από 16 βότανα, που προετοιμάζεται σε καθαρό οινόπνευμα χωρίς κανένα γλυκαντικό. Αυτό παράγει ένα πικρό αλλά ευχάριστο, αρωματικό ποτό. Είναι κατάλληλο όχι μόνο για πόσιμη χρήση αλλά επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται εξωτερικά.

σουηδικα βοταναΑπό το βιβλίο του Tomas Schutz «Harmonia macrocosmi cum microcosmi» (1654). Ο Παράκελσος (δεξιά) συσχετίζεται με τον Ερμή τον Τρισμέγιστο (Θωτ των Αιγυπτίων, αριστερά). Στο κέντρο ο άνθρωπος, εικόνα του μικρόκοσμου, που συνδέεται με τη φύση (νεαρή γυναίκα).
Στο τετράγωνο κάτω αριστερά παριστάνονται τα τέσσερα βασικά στοιχεία της δομής του Σύμπαντος (Γη, Νερό, Αέρας, Φωτιά), ενώ στο τρίγωνο κάτω δεξιά, τα τρία βασικά στοιχεία των αλχημιστών (Υδράργυρος, Θειάφι και Άλας).