Πιπερόριζα

ΠιπερόριζαΤζίντζερΠιπερόριζα (ginger)

Το τζίντζερ (ή πιπερόριζα) προέρχεται από το φυτό zingiber officinale roscoe. Δεν παράγει καρπούς και πολλαπλασιάζεται μέσω της ρίζας του. Συνήθως χρησιμοποιείται η ρίζα του φυτού, αλλά υπάρχει και σε μορφή μπαχαρικού. Επίσης υπάρχει σε σιρόπι, κάψουλα, βάμμα και αιθέριο έλαιο. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην κινεζική, την ιαπωνική και την ινδική κουζίνα.

Το τζίντζερ είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για προβλήματα δυσπεψίας, ναυτίας, ιγμορίτιδας και για το κρυολόγημα. Επίσης, έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και καταπραΰνει τις φλεγμονές στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστό για τις αφροδισιακές του ιδιότητες. Τελευταίες έρευνες του έχουν προσδώσει αντικαρκινικές ιδιότητες. Βοηθά στην καλή χώνευση, τη ναυτία και στον στομαχόπονο, ενώ θεωρείται ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά προϊόντα περιποίησης σώματος και μαλλιών, γιατί έχει πολλές αναζωογονητικές και τονωτικές ιδιότητες.

Έχει χαρακτηριστική γεύση κάπως καυτερή και χρησιμοποιείται σε γλυκά, επιδόρπια, σάλτσες, κοκτέιλ ποτών και εξωτικά πιάτα. Όταν θα ψωνίσετε ρίζα τζίντζερ, φροντίστε να είναι λεία, χωρίς ρυτίδες και σκληρή με ομοιόμορφο χρώμα. H φρέσκια ρίζα συντηρείται στο ψυγείο για δύο εβδομάδες περίπου.