Αψιθιά

ΑψιθιάΑψιθιά (Artemisia Absinthium – Αρτεμισία – Εστραγκόν – Αψέντι)

Είναι μικρό φυτό με όμορφα κίτρινα λουλούδια, τα οποία ανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Συναντάται και αυτοφυές και καλλιεργούμενο, αφού είναι χρήσιμο στην ποτοποιία. Χρησιμοποιούνται οι ανθισμένες κορυφές του, τα φύλλα και οι ρίζες. Στη θεραπευτική, χρησιμοποιούνται οι σπόροι αψιθιάς.

Η Αψιθιά βοηθά στην πέψη και στο αδυνάτισμα (λιώνει τα λίπη). Έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες. Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό.


Κατά τον μεσαίωνα αποδώσανε αρκετές «μαγικές» ιδιότητες στην αψιθιά και πίστευαν ότι η ύπαρξή της σε ένα σπίτι το προφυλάσσει από τα από τα κακά πνεύματα. Πίστευαν ακόμη ότι βάζοντας φύλλα αψιθιάς στα παπούτσια μπορείς να περπατήσεις πολλά χιλιόμετρα. Η αψιθιά είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά φυτά παρόλη την πικρή της γεύση. Στην Αρχαία Ελλάδα την ονόμαζαν Αρτεμισία, ενδεχομένως προς τιμή της θεάς Άρτεμης και την χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις αμηνόρροιας.